Miközben a kötvények már szinte semmit nem hoznak, a részvénypiacok pedig extrém volatilisek, az ingatlanalapok valósággal tarolnak: volt olyan ingatlanalap, amely alig fél év alatt 8% körül hozott, éves időtávon pedig simán látni látni 10% körüli hozamokat is. Nem véletlen, hogy a befektetők két kézzel öntik a pénzt az ingatlanpiaci befektetésekbe: a befektetők befizetései 137 milliárd forinttal növelték az ingatlanalapok vagyonát.

Nem túlzás azt állítani, hogy öntik a befektetők a pénzt az ingatlanalapokba, 2016 óta gyakorlatilag megduplázódott ennek az eszközosztálynak a kezelt vagyona. Csak idén május végéig 155,4 milliárd forinttal nőtt az ingatlanalapok teljes nettó eszközértéke, ami 14,6%-os növekménynek felel meg. Jelenleg 1220 milliárd forint forog Magyarországon ingatlanalapokban, ezzel ez most a legnépszerűbb eszközosztály a magyar befektetési alapok körében.

Akár 10% fölötti hozam: az ingatlan az új arany?

Az év eleje óta gyakorlatilag egyetlen olyan hónap sem volt május végéig, ahol nettó kifizetők lettek volna az ingatlanalapok, a befektetők gyakorlatilag minden egyes hónapban zsákolták az alapok befektetési jegyeit. Leginkább a május volt erős: ekkor mintegy 32 milliárd forintot fektettek be az alapok ügyfelei ebbe az eszközosztályba. Még a leggyengébb hónap, az április is 20,5 milliárd forintos nettó vagyonbeáramlást hozott az ingatlanalapoknak. 2018 első öt hónapjában összesen nettó 137 milliárd forintot fektettek a magyar befektetők ingatlanalapokba.

Akár 10% fölötti hozam: az ingatlan az új arany?

A legnagyobb kezelt vagyonnal rendelkező ingatlanalap továbbra is a közvetlenül ingatlanokba fektető Erste Ingatlan Alap, 440 milliárd forintos eszközállománnyal a hazai lakossági ingatlanalapok vagyonának 35%-át ez az egyetlen alap kezeli. Az OTP Ingatlan alap jelentős vagyonnövekedéssel tartja második helyét a listán, közel 288 milliárd forintos vagyonnal. A harmadik legnagyobb vagyont a Diófa által kezelt Magyar Posta Ingatlan Alap A sorozata kezeli 203 milliárd forinttal.

A legtöbb pénzt fél év alatt az OTP Ingatlan alap zsebelte be több mint 74 milliárddal (hozammal és vagyonbeáramlással együtt), arányaiban pedig a tavaly indult Erste Dollár ingatlanalap növekedett a legjobban, melynek 175%-kal nőtt a kezelt vagyona.

Az ingatlan az új arany?

A hatalmas felfutásban egyértelműen szerepet játszik az ingatlanpiaci boom mellett az is, hogy az alacsony hozamkörnyezetben az ingatlanok még mindig szépen hoznak és a részvénypiacok teljesítményétől sem függenek közvetlenül. Így a viszonylagos biztonságot kereső befektetők ebben az eszközosztályban még mindig tudnak értelmezhető, sőt, akár kifejezetten jó, 10% körüli hozamot is elérni. Bár hagyományosan jellemzően az arany tölti be a piacfüggetlen befektetés szerepét, a nemesfém árfolyama viszont 6,1%-ot esett ebben a félévben, így egy ingatlanbefektetés sokkal inkább alkalmas volt vagyonmegóvásra. Ez persze egy komolyabb válság esetén nem biztos, hogy így alakul majd, hiszen általában egy ilyen környezetben az ingatlanok ára szokott esni, míg az aranyé emelkedhet.

Voltak olyan alapok is, amelyek mindössze fél év alatt megközelítették a 10% körüli hozamszintet. 2018 első félévében a legjobban a Raiffeisen Ingatlanalap dolláros sorozata ment a a lakossági ingatlanalapok közül, ez az alap 8,5%-ot emelkedett. Ugyanennek az alapnak a forintos sorozata 7,5%-ot emelkedett, míg eurós sorozata 7,3%-kal bővítette befektetőinek vagyonát. Szépen teljesített a Duna House lakáslapja is, 6%-os hozammal. A legjobb hároméves track recordja egyébként a Raiffeisen Ingatlan alapnak van; ez a portfólió 8,1%-ot tudott teljesíteni ezen időszak alatt.

Forrás: portfolio.hu